Obama si Sarkozy vor participa la funeraliile din Polonia!

Presedintele american, Barack Obama, si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, vor fi prezenti duminica, la Cracovia pentru a aduce un ultim omagiu presedintelui Lech Kaczynski si sotiei sale, Maria.

14 aprilie

08:12  - "Sambata seara, presedintele Barack Obamava merge la Cracovia, in Polonia, pentru a asista la funeraliile oficiale ale presedintelui Lech Kaczynski si ale Primei Doamne Maria Kaczynska, duminica 18 aprilie", a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, intr-un comunicat. "Presedintele va merge la Cracovia pentru a exprima profundele noastre condoleante unui aliat important si de incredere si sustinerea noastra fata de poporul polonez, din partea americanilor", a adaugat el.

Marti dimineata, presedintele Obama a respectat un moment de reculegere in memoria omologului sau polonez si a celorlalte personalitati aflate la bordul aeronavei prabusite in Rusia, in deschiderea unei sedinte plenare a summitului privind securitatea nucleara, la care au participat 47 de tari.

In cadrul conferintei de la Washington, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat de asemenea ca va asista, duminica, la funeraliile presedintelui polonez, adaugand ca in ziua respectiva toate drapelele Frantei de pe cladirile publice vor fi coborate in berna.

Si premierul canadian Stephen Harper si-a anuntat participarea la funeraliile presedintelui polonez, duminica, potrivit purtatorului sau de cuvant. "In numele tuturor canadienilor, premierul va exprima condoleante si va impartasi solidaritatea Canadei fata de poporul polonez in aceasta perioada de mare tristete", a declarat purtatorul de cuvant Dimitri Soudas.

08:08 - Corpurile neinsufletite a 30 de victime ale accidentului sunt asteptate miercuri la Varsovia, a anuntat marti Guvernul, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Pawel Gras, a refuzat sa dezvaluie agentiei PAP identitatea acestor victime pe motiv ca familiile lor trebuie sa fie primele informate. Cadavrele vor fi transferate la palatul sporturilor din Varsovia, unde familiile vor putea sa le aducă omagiul, potrivit unui comunicat publicat marti de Guvernul polonez.

 

sursa: stirile protv