Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2008-09-30
EUR 3,7028
USD 2,5830
 XAU 72,9075
AUD 2,1066
CAD 2,4821
CHF 2,3341
GBP 4,6494
Cele 19 persoane rapite Ón Egipt, eliberate de armata egipteana, dupa o operatiune comando Ón Ciad
Cele 19 persoane răpite în Egipt au fost eliberate. Armata egipteană a efectuat o operaţiune comando în Ciad, a declarat un oficial egiptean, citat de AFP, care a avut drept scop eliberarea ostaticilor. Cu puţin timp în urmă televiziunea egipteană anunţase că nu s-a plătit nicio răscumpărare pentru eliberarea celor 19 ostatici. 

Ministrul egiptean al Apărării a precizat că jumătate dintre răpitori au fost ucişi. Turiştii răpiţi şi ghizii lor sunt în siguranţă şi se îndreaptă acum spre Egipt. Informaţiile au fost confirmare de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Avionul care îi transportă va ajunge pe aeroportul militar din Almaza, în apropiere de aeroportul din Cairo. De asemenea, ministrul egiptean al Apărării a anunţat că jumătate din răpitori au fost ucişi.

Informaţia a fost confirmată şi de ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, relatează postul de televiziune Sky TG 24.

În cursul dimineţii au fost făcute publice informaţii potrivit cărora cei 19 ostatici, printre care şi o româncă, urmau să fie predaţi autorităţilor egiptene în două - trei zile.

Anunţul a venit din partea unui responsabil al serviciilor egiptene de securitate, care a ţinut să îşi păstreze anonimatul.

Oficialul a mai declarat pentru France Presse că o delegaţie oficială egipteană se îndreaptă deja spre sudul ţării, unde urmează ca ostaticii să le fie predaţi şi că autorităţile de la Cairo au plătit deja răscumpărarea de 6 milioane de euro cerută de răpitori.

În acelaşi timp, autorităţile din Ciad au dezminţit anunţul celor sudaneze, potrivit cărora turiştii occidentali şi egiptenii răpiţi se află în această ţară, sub paza unui grup de 30 de răpitori.

Oficialii din Ciad i-au acuzat pe omologii lor sudanezi că încearcă să realizeze astfel o operaţie mediatică. Autorităţile de la Khartoum au anunţat duminică, că 6 dintre răpitori au fost ucişi de armata sudaneză, iar doi au fost capturaţi.

Autorităţile sudaneze susţin că au găsit asupra răpitorilor acte, care demostrează că rebelii din Darfur sunt implicaţi în această răpire. Gruparea acuzată că ar fi ochestrat răpirea a dezminţit informaţia.

Cei 11 turişti au dispărut la sfârşitul săptămânii trecute, dar abia luni s-a aflat de răpirea lor. Şeful poliţiei din Asuan a anunţat că grupul de turişti era format din cinci germani, un român şi cinci italieni. Turiştii au fost atacaţi de o bandă de oameni mascaţi şi înarmaţi. Unele relatări vorbesc inclusiv despre posibilitatea existenţei unor răniţi, pentru că bandiţii ar fi folosit armele.

Sâmbătă, un oficial sudanez anunţase că răpitorii i-ar fi dus pe ostatici în Libia, la aproximativ 15 kilometri de graniţă. Anunţul a fost confirmat şi de autorităţile egiptene. Decizia de a-i muta pe ostatici a fost luată pentru că în Libia apa şi alimentele se găsesc foarte greu. Din Sudan, se pare că răpitorii şi ostaticii vor reveni în Egipt.

Informaţiile cu privire la naţionalitatea răpitorilor sunt contradictorii. Un cotidian de limbă arabă scrie că, potrivit unuia dintre egiptenii răpiţi, care a reuşit să comunice prin telefon cu familia, este vorba de patru bandiţi, trei sudanezi şi un cetăţean din Ciad.

Autorităţile sudaneze bănuiesc că răpitorii fac parte dintr-o facţiune a rebelilor din Darfur, dar aceştia au negat categoric implicarea în răpire. Un responsabil al serviciilor egiptene de securitate a declarat că răpitorii cer ca guvernul german să le plătească o răscumpărare de şase milioane de euro.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat o celulă de criză la Bucureşti. Autorităţile române au anunţat că cetăţeanul român răpit în Egipt este o femeie, de 33 de ani, care locuieşte în Germania. În momentul răpirii, ostaticii luau parte la un safari în sud-vestul Egiptului.

Atacurile care vizează străini în Valea Nilului au fost rare în ultimii ani, chiar dacă mai multe atacuri cu bombă au vizat turişti în Peninsula Sinai între 2004 şi 2006. Egiptul acuză pentru aceste atacuri un grup de beduini radicali.

Alte cazuri de răpiri care au implicat cetăţeni români priveau ziarişti (Irak, 2005) şi muncitori (Nigeria, 2007).Sursa: Realitatea.net
 
< Precedent   Urmator >