Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2008-10-12
EUR 3,7690
USD 2,7811
 XAU 81,8962
AUD 1,8399
CAD 2,3996
CHF 2,4816
GBP 4,7136
Scumpirile aduse de toamna vor lasa camarile goale

Prea putine gospodine se vor putea lauda prin vecini cu borcanele de zacusca si de muraturi puse anul acesta. Legumele si fructele sunt din ce in ce mai scumpe, la fel si uleiul folosit la prepararea conservelor.

Se scumpesc toate conservele incet, dar sigur. Procesatorii anunta majorari de 20% pana la sfarsitul anului. Producatorii de conserve spun ca n-au incotro si majoreaza preturile, pentru ca in multe cazuri materiile prime costa chiar dublu fata de anul trecut. Vorbim despre majoritatea legumelor cum sunt rosiile al caror pret a crescut de trei ori sau ardeiul si fasolea verde pentru care gospodinele dau intre doi si cinci lei pe kilogram.

Nici merele sau prunele nu fac exceptie. Si preturile gemurilor si compotului se vor majora cu 20% fata de anul trecut. Pe de alta parte, productia de legume pentru conserve nu va acoperi anul acesta nici jumatate din cat are nevoie tara noastra. 

Pentru un borcan de castraveti costurile totale de productie ajung la 2,8 lei. In ele intra materia prima 1,4 lei, mana de lucru patru bani, borcanul patru bani si capacul inca 25 de bani.

Partea buna este ca magazinele au inca in stoc si conserve de anul trecut.

 

Sursa: PRO TV

 
< Precedent   Urmator >