Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2008-09-30
EUR 3,7028
USD 2,5830
 XAU 72,9075
AUD 2,1066
CAD 2,4821
CHF 2,3341
GBP 4,6494
Romānii si bulgarii muncesc cel mai mult dintre toti cetatenii UE
Românii şi bulgarii muncesc mai mult decât ceilalţi europeni şi au cele mai mici concedii. O demonstrează un studiu realizat de Observatorul European pentru Relaţii Industriale. Potrivit studiului european, salariaţii din România şi Bulgaria au cele mai multe ore de muncă efective pe săptămână din Uniunea Europeană. Mai precis, cu aproape două ore peste media celor 27 de state membre şi cu patru ore mai mult decât angajaţii din Franţa. 

Studiul, care are în vedere normele de muncă din ultimul trimestru al anului trecut, arată că românii şi bulgarii muncesc efectiv aproape 42 de ore pe săptămână. Pe locul trei în acest clasament sunt britanicii, care îşi petrec săptămânal la muncă aproape 41 de ore şi jumătate. În condiţiile în care media europeană se situează la 40 de ore efective de muncă pe săptămână, codaşa acestui top este Franţa, unde se lucrează mai puţin de 38 de ore pe săptămână.

Conducem, alături de bulgari, şi în topul numărului de ore de muncă negociate prin contractul colectiv - 40 de ore, faţă de o medie europeană de 38 de ore şi jumătate.

La capitolul zile de concediu, stăm exact invers: România se situează pe penultimul loc în Europa, cu 21 de zile lucrătoare. Doar ciprioţii şi estonienii se odihnesc mai puţin decât noi cu o zi. La o medie comunitară de 25 de zile, putem spune că cei mai odihniţi europeni sunt suedezii, care au 33 de zile lucrătoare de concediu plătit pe an, urmaţi de danezi şi germani, cu câte 30 de ore. Sursa: Realitatea TV
 
< Precedent   Urmator >