Hotel Koronna

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-08-09
Romania a intrat oficial in recesiune! Economia nu mai duduie

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, efectul crizei internationale asupra economiei noastre a fost rapid, brutal si neasteptat. In mai putin de un an, am trecut de la un record de crestere, la unul de scadere.

"Eu vad partea plina a paharului. Intr-un interval nu foarte lung, vom depasi criza" a fost raspunsul premierului Emil Boc, la o intrebare despre intrarea Romaniei in recesiune.

Este vorba asadar despre prima scadere a economiei, dupa noua ani consecutivi de crestere.

Optimismul prim-ministrului este impartasit si de oficialii Bancii Nationale, care sunt de parere ca ce-i mai rau a trecut. Tot ei ne asigura ca vestile proaste nu vor afecta evolutia cursului.

Pe de alta parte, pana si cei mai pesimisti dintre specialisti au fost luati prin surprindere de cat de mult a putut sa scada economia in primele trei luni. Nimeni nu se astepta la o scadere de peste 6% in doar trei luni, cat a anuntat vineri Institutul National de Statistica.

In toamna lui 2008, Romania se lauda cu cea mai mare crestere economica din toata Uniunea Europeana. Atunci, totul parea o poveste de succes si politicienii se laudau ca economia duduie. In mai putin de un an, criza internationala ne-a readus cu picioarele pe pamant. Dusul rece a venit vineri: in primele trei luni ale anului, economia a scazut cu 6,4%.

Vestea buna este ca mai jos de atat nu prea se mai poate.

Asadar, ne aflam in aceeasi oala cu tari puternice din Europa. Economii cum sunt cele din Franta, Spania, Italia sau Germania sunt de mult in recesiune. Vineri am intrat si noi, impreuna cu Ungaria. Iar economiile Bulgariei, Cehiei si Slovaciei au trecut si ele pe minus.

Putea fi si mai rau. In tarile baltice se vorbeste deja despre scaderi de 10-20%. Potrivit FMI, economia mondiala isi va relua cresterea in prima parte a anului viitor.

 

PRO TV

 
< Precedent   Urmator >