Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2008-09-30
EUR 3,7028
USD 2,5830
 XAU 72,9075
AUD 2,1066
CAD 2,4821
CHF 2,3341
GBP 4,6494
Leul continua sa scada. Euro a ajuns la cotatia de 3,6059 lei

"Minunea" leului feroce nu a tinut mult. Moneda nationala a pierdut din putere, iar cea europeana a depasit vineri pragul de 3,6 lei.

Zile extrem de agitate pe piata valutara de la Bucuresti. Dupa ce investitorii straini au venit cu zeci de milioane de euro pe piata romaneasca pe care i-au transformat in lei, atrasi de dobanzile ridicate, acum roata s-a intors. Cei mai multi fug acum de leu si cumpara valuta. Aceasta este explicatia pentru care leul a pierdut intr-o saptamana 8,5 bani fata de euro si aproape 13 bani fata de moneda americana.

Analistii spun ca leul va continua sa piarda din valoare si in urmatoarele zile, mai ales daca dolarul continua sa se intareasca si asta pentru ca mari investitori prefera sa vanda alte valute, printre care si leu si sa cumpere dolari americani.

Luni, euro a plecat de la cursul de 3,52 lei si a incheiat saptamana peste pragul de 3,6. Investitorii au cumparat treptat euro speculand momentul de crestere pentru a iesi in profit. Si asta in ciuda faptului ca Europa inregistreaza doua trimestre de scadere economica, pentru prima data de la introducerea euro.

Ca o metoda de protectie insa, investitorii au plasat bani si pe piata americana. Dolarul s-a apreciat puternic in raport cu leul, aproape 13 bani in numai 5 zile. Nu vorbim de o revenire spectaculoasa, ci doar de speculatii de moment.

 

Sursa: PRO TV

 
< Precedent   Urmator >