Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2008-09-30
EUR 3,7028
USD 2,5830
 XAU 72,9075
AUD 2,1066
CAD 2,4821
CHF 2,3341
GBP 4,6494
Flota aeriana de lupta a Romāniei va fi dotata cu avione multirol
Armata română este pe punctul de a încheia cea mai mare afacere de după revoluţie - cumpărarea unui înlocuitor pentru bătrânul MIG 21 Lancer. Forţele aeriene au nevoie de 48 de avioane multirol care vor costa câteva miliarde de euro. Cele cinci modele de avioane multirol favorite la licitaţie sunt Lockheed Martin F-16, F-18, Saab 39 Gripen, Rafalle şi Eurofighter Typhoon. 

Într-o săptămână sau două vom afla ce avioane de luptă va cumpăra România pentru următorii ani. Guvernul şi CSAT vor anunţa înlocuitorul pentru Mig-ul 21 Lancer, o afacere de câteva miliarde de euro.

Contractul presupune înlocuirea Mig-urilor cu 48 de noi avioane de luptă, deoarece, între 2010 şi 2012, bătrânele Mig-uri vor fi oprite de la zbor.

Presiunile politice şi economice sunt foarte mari, aşa că toţi concurenţii se îngrămădesc să-şi expună avantajele pe ultima sută de metri. Marţi, ministrul Apărării Teodor Meleşcanu s-a întâlnit cu omologul său din Suedia, iar astăzi, la Câmpia Turzii, americanii fac un show aerian cu avioanele F-16.

În programul de înlocuire a avioanelor de vânătoare, România ar putea cumpăra doar jumătate de flotă, restul bugetului de 4,5 miliarde de euro putând fi utilizat pentru asigurarea unei mai bune protecţii a soldaţilor din teren, a declarat pentru Financial Times secretarul de stat în Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Oficialii din Ministerul Apărării lucrează la o propunere de a cumpăra două escadroane de F-16 recondiţionate. Astfel, ar rămâne peste 2 miliarde de euro pentru alte echipamente de luptă necesare în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Aceste contracte ar putea fi oferite contractorilor europeni, potrivit Financial Times.

Anul trecut, CSAT a autorizat cheltuirea a până la 4,5 miliarde de euro pe 48 de avioane de vânătoare care să înlocuiască flota de MIG-21 ce vor fi casate în 2011. Trei companii - Lockheed Martin din SUA, Gripen din Suedia şi consorţiul european Eurofighter - vor fi invitate să-şi depună ofertele anul acesta, decizia finală nefiind aşteptată înainte de alegerile parlamentare din noiembrie, mai precizează publicaţia britanică.

Financial Times: Băsescu vrea avioane americane, Tăriceanu europene

În centrul dezbaterii, explica Financial Times, se află disensiunile dintre Guvern şi preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte nevoile strategice ale României. Băsescu, un atlanticist prin temperament, este considerat a fi un adept al contractorului din SUA, în timp ce Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu înclină spre un fabricant european.

Secretarul de stat pentru politici de apărare Corneliu Dobriţoiu a confirmat că în momentul luării deciziei va fi o prioritate pentru România să mulţumească ambii parteneri strategici - SUA şi UE. "Trebuie să ne deschidem într-un mod echilibrat ambelor pieţe majore, astfel încât să acoperim nevoia de modernizare a forţelor amate române într-un mod care maximizează avantajele operaţionale la un cost cât mai eficient şi într-o manieră care îi mulţumeşte pe toţi", a spus Dobriţioiu.Sursa: Realitatea TV
 
< Precedent   Urmator >