Download Adobe Flash Player.

Hotel Koronna

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-08-09
China devine a treia tara care a efectuat o iesire Ón spatiu, dupa SUA si URSS
Prima ieşire în spaţiu a unui taikonaut, echivalentul chinez al astronautului s-a încheiat cu succes. În cele aproximativ 20 de minute, astronautul şi-a luat timp să-i salute pe cei de acasă. Cei trei taikonauţi chinezi, aflaţi pe orbita terestră de joi, s-au întors astăzi pe pământ. 

Dintre cei trei membrii ai misiunii, ales să iasă în spaţiu a fost pilotul militar, When Zhai în vârstă de 42 de ani, născut într-o zonă extrem de săracă din nord-vestul Chinei. Taikonautul a fost echipat într-un combinezon, producţie sută la sută chineză şi botezată fei-tian care în traducere înseamnă ''zbor în ceruri''. Combinezonul cântăreşte o sută de kilograme şi confecţionarea sa a costat trei milioane de euro.

Colonelul When Zhai a avut trei tuburi de oxigen la dispoziţie şi a fost legat cu două cabluri de capsulă. China a trimis primul său echipaj uman în spaţiu în 2003, fiind a treia ţară care reuşeşte acest lucru după Statele Unite şi Rusia.

Astăzi, postul de televiziune naţional a transmis în direct aterizarea navei
Shenzhou VII , în jurul orei 09.40 GMT (12.40, ora României), în Mongolia, nordul ţării. Potrivit agenţiei oficiale China Nouă, cei trei astronauţi se simt bine. 

La încheierea misiunii de trei zile, colonelul de aviaţie Zhai a declarat că se simte mândru pentru naţiunea lui. Plutind în spaţiu, el a agitat un drapel chinez, gest simbolic, marcând importanţa Chinei în cadrul grupului restrâns al puterilor spaţiale.

Preşedintele Hu Jintao i-a felicitat astăzi pe cei trei astronauţi şi a subliniat faptul că "ieşirea în spaţiu a fost un succes total" şi în acelaşi timp "este un succes major în dezvoltarea programului nostru de zboruri cu oameni la bord". Pe internet, numeroşi chinezi şi-au exprimat mândria. "Prin drapelul nostru care flutura în cosmos, spaţiul face parte de acum din marea naţiune chineză", a spus un chinez pe site-ul Sohu.com.

Misiunea Shenzhou VII intervine cu câteva zile înainte de sărbătoarea naţională, la 1 octombrie, ocazie de celebrare a măreţiei ţării.Sursa: Realitatea TV
 
Urmator >