Suport Online

Suport Online

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-05-30
Suntem tot mai aproape de starea de calamitate in agricultura!

O spune ministrul Ilie Sarbu, care anunta ca s-a pregatit pentru tot ce este mai rau, ba chiar are un plan de criza.

Pana la mijlocul lunii iulie, ar putea fi folosite batranele sisteme de irigatii pentru inca 200.000 de hectare de culturi. Pacat insa ca cea mai mare parte a terenului arabil ramane in paragina, iar asta ar putea aduce foametea la tara.

Apa de la stat costa intre 35 si 1.100 de lei pentru un hectar, in functie de distanta de la care este adusa si de sistemul de irigatie. "De asta nu udam graul cu apa de la stat", spun amarati fermierii, asa ca subventii primesc doar cei din asociatii. Cei mai multi nici nu vor sa auda de asa ceva, pentru ca, spun ei, nu ii avantajeaza contractele cu Ministerul Agriculturii.

La sfarsit de mai, ministrul agriculturii anunta ca pana in data de 14 iulie, sistemele de irigatii pot uda inca 200.000 de hectare de culturi. Raman 2,8 milioane de hectare, pentru care se asteapta un semn din cer. Dar ghinion - in iunie si iulie, precipitatiile vor fi sub 30% din media normala, iar temperaturile vor trece de 35 de grade.

Ministrul agriculturii spune ca are si o strategie pe termen lung. Peste un an sau poate doi, ar putea inlocui sistemele de udare cu unele noi. Pana atunci, mizam pe cele rusesti din anii '60, care pompeaza apa din Dunare pe bani foarte multi.

 

PRO TV

 
< Precedent   Urmator >