Suport Online

Suport Online

Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-05-12
Gripa porcina nu se ia prin consumul de carne de porc!
Alerta la nivel mondial: un virus gripal, complet nou, alcatuit din mai multe tulpini diferite si care se transmite de la om la om a ajuns in Europa.
A pornit din Mexic, unde ar fi omorat deja 110 persoane. Alte peste 1.600 de oameni din mai multe tari sunt suspectate de aceeasi boala.

Desi in Romania nu sunt inca motive de ingrijorare, autoritatile medicale si cele sanitar-veterinare au luat primele masuri. Au interzis importul de porci din zonele afectate si au trecut la verificarea tuturor aeroporturilor si punctelor de frontiera.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, noul virus contine gene care provin de la pasari, porci si om, o combinatie care nu a mai fost pana acum observata nicaieri in lume.

Identificat ca virus tip A H1N1, acesta s-a transmis de la porc la om dupa ce a suferit o mutatie, iar acum se raspandeste foarte usor pe calea aerului de la om la om. Asa se explica numarul mare de mexicani care s-au imbolnavit.

Odata instalata, boala ataca aparatul respirator si este foarte rezistenta la medicamentele antivirale.

Este cu atat mai periculoasa, cu cat simptomele sunt similare cu cele ale gripei umane: febra brusca si dureri musculare.

Un aspect subliniat apasat de specialisti este ca nimeni nu se poate imbolnavi de febra porcina prin consumul de carne sau preparate din porc.

Dar Romania, ca si alte tari, a decis sa interzica importul de porci din zonele cu probleme si sa inaspreasca verificarile la punctele de frontiera si in aeroporturi.

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor insista asupra faptului ca e vorba de un virus mutant, care nu afecteaza decat omul, nu si fermele de porci. De altfel, specialistii OMS incearca sa gaseasca un nume mai adecvat pentru aceasta gripa, numita se pare abuziv "porcina".

Romanii care ajung in zonele afectate, Mexic, Statele Unite si Canada, trebuie sa evite zonele aglomerate, sa foloseasca masti de protectie si sa ceara ajutorul medicilor, de indata ce apar primele simptome de febra si dureri musculare.

 

PRO TV

 
< Precedent   Urmator >