Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2008-09-19
EUR 3,6897
USD 2,5540
 XAU 71,0879
AUD 2,0555
CAD 2,4032
CHF 2,3288
GBP 4,6481
Femeile care nu pot avea copii închiriaza mame purtatoare pe mii de euro
În România ultimilor ani a apărut un fenomen îngrijorător, tot mai multe femei care nu pot avea copii apelează la mame purtătoare. Este vorba de acele femei care sunt dispuse să poarte copilul şi să îl predea, apoi, la naştere, contra unei sume de bani. 

Totul începe cu un anunţ la ziar. "Caut mamă purtătoare, tânără, sănătoasă, între 25 şi 32 de ani. Preţ: 17.000 de euro." La o primă vedere toată lumea are de câştigat.

Una dintre mame a explicat în ce constă "târgul": mama purtătoare este fertilizată in vitro şi, pentru câteva zeci de mii de euro, dă copilul spre adopţie către părinţii biologici înainte de naştere.

Din cauză că în România nu există o lege care să reglementeze această situaţie, totul se rezolvă printr-un simplu act notarial, prin care mama purtătoare se obligă să predea bebeluşul imediat după naştere.

Deşi nu există o bază legislativă pentru aceste proceduri medicale, ele au devenit o practică obişnuită. Copilul este înregistrat pe numele mamei care l-a născut.

"Noi putem cel mult să furnizăm un document legal din care să reiasă că a fost conceput prin fertilizare in vitro şi care sunt părinţii biologici ai copilului", a spus şeful Secţiei de Reproducere Asistată de la Maternitatea Giuleşti, Laura Dracea.

În opinia juriştilor, astfel de practici devin ilegale doar în cazul în care între cele două părţi are loc un schimb de bani, la negru.

"În lipsa unui cadru legislativ, orice este posibil în materie de contracte, că este neetic, asta este un cu totul şi cu totul alt lucru", a explicat directorul Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.

Deşi procedura pare că nu ridică mari probleme, lucrurile se pot complica mai ales dacă mama purtătoare se ataşează de copil şi nu mai doreşte să-l dea. Aceasta poate ataca în instanţă contractul încheiat cu familia. Procesul îl poate câştiga relativ uşor, pentru că în faţa legii ea este mama copilului fiind cea care i-a dat viaţă.Sursa: Realitatea TV
 
< Precedent   Urmator >