Suport Online

Suport Online

Advertisement

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-02-13
EUR 4,2942
USD 3,3501
 XAU 101,7568
AUD 2,1684
CAD 2,6898
CHF 2,8757
GBP 4,7486
Tomografia computerizata, mijloc de diagnosticare sau bomba cu ceas?
Anul acesta, aproape trei milioane de americani vor efectua procedura numai pentru bolile cardiace, chiar daca in multe cazuri nu e absolut necesara.
E un ajutor important pentru medic, dar studiile arata ca riscul sa provoace un cancer in viitor poate fi extrem de mare. 

Tomografia computerizata - o procedura care costa 800 de dolari in Statele Unite - le ofera medicilor imagini foarte bune, in trei dimensiuni, ale arterelor coronariene. Fara sa mai recurga la interventia chirurgicala numita angiografie.

Insa lucrurile nu sunt atat de simple. Tomografia expune pacientul la radiatii care pot fi pericluoase. Un studiu recent a ajuns la un rezultat pe cat de surprinzator, pe atat de ingrijorator.

Doctorul Thomas Gerber a declarat: "Am descoperit ca emisiile computerului tomograf variaza de aproximativ 6 ori de la o clinica la alta."

Adica nu peste tot sunt luate masuri suficiente pentru limitarea dozelor de radiatii. Asta in conditiile in care oricum pacientii primesc la o singura tomografie radiatii echivalente cu 600 de radiografii clasice la piept.

Care sunt riscurile? Posibila aparitie a cancerului la plamani sau la san.

Concluzia? Medicii sunt sfatuiti sa puna serios in balanta care sunt riscurile si avantajele cand recomanda o tomografie la inima; ca sa nu trateze o boala cu pretul altei imbolnaviri, posibil fatala.

 

PRO TV

 
Urmator >