Hotel Koronna

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-10-12
Arad: 26 de bolnavi de TBC fac foamea Ón Sanatoriul de la Bulci.
26 de bolnavi de TBC fac foamea în Sanatoriul de la Bulci, în judeţul Arad. Bucătăresele au gătit ultimul pui pe care îl mai aveau în frigider, iar în magazia spitalului nu mai există decât ceai. Spitalul municipal din Arad, care gestionează sanatoriul, şi firma care se ocupă de aprovizionare se acuză reciproc de dezinteres. 

Alimentaţia bolnavilor de TBC este o parte importantă din tratament. Pacienţii ar trebui să primească hrană bogată în proteine, vitamine şi calciu, nu mai puţin de 4.575 de calorii pe zi. Adică dublu faţă de necesarul unui adult sănătos.

Pentru a compensa meniul sărac, bolnavii sunt nevoiţi să-şi cumpere de mâncare. Chiar şi pâine.

Angajaţii sanatoriului spun că maşina furnizorului de alimente vine o dată la 15 zile, şi nu săptămânal, aşa cum ar trebui. Mai mult, proviziile sunt transportate în condiţii improprii.

"Carnea de pui, care vine la bax, neavând ladă frigorifică în maşina de transport, vara vine dezgheţată şi de multe ori se amestecă cu alte alimente", a declarat Monica Diţă, medic şef.

Alocaţia de hrană pentru bolnavii de TBC şi HIV/SIDA a fost majorată, anul acesta, până la 13 lei zilnic. Asta înseamnă că cei 26 de bolnavi de la Bulci trebuie să mănânce lunar de 10.140 de lei, bani pe care conducerea Spitalului Municipal din Arad susţine că îi virează firmei de aprovizionare. În schimb, patronul societăţii spune că primeşte mult mai puţin.

"Eu încasez, pe prestările de la Bulci, 13 milioane jumătate în bani vechi, pentru o lună", a precizat Ion Tition, patronul firmei de aprovizionare.

Managerul Spitalului Municipal din Arad, care gestionează sanatoriul, susţine că spitalul este subfinanţat de mult timp.

''Am primit doar 80% din valoarea optimă stabilită în contractul cadru. Am făcut mai multe demersuri către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, însă de fiecare dată ni s-a spus că nu sunt fonduri suficiente'', a precizat Carmen Lucuţa, managerul spitalului din Arad.

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Arad, Gabriela Ţârle, susţine de asemenea, că firma de aprovizionare era obligată prin contract, nu doar să asigure alimentele pacienţilor, ci şi să investească în blocul alimentar din sanatoriu, prin realizarea unor renovări şi reparaţii. Firma de aprovizionare nu a respectat însă aceste puncte din contract.

Conducerea spitalului intenţionează să ceară în instanţă anularea contractului, dacă societatea de aprovizionare nu va remedia în patru zile problemele de la sanatoriul TBC,Sursa: Realitatea TV
 
< Precedent   Urmator >