Hotel Koronna

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-09-30
75 de candidati au fost eliminati din examenul de bacalaureat, dupa ce au fost prinsi copiind

Conform datelor comunicate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din totalul de 29.653 de elevi înscrişi, au fost prezenţi 27.873, reprezentând 93,99%.

Din totalul elevilor care au susţinut joi proba scrisă la limba şi literatura română, 75 au fost eliminaţi întrucât au fost prinşi copiind sau încercând să copieze. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti, 12 la număr, respectiv Braşov - 9.

Rate ridicate de participare s-au înregistrat în judeţele Suceava - 98,71%, Arad - 98,28% şi Mureş - 97,99%. Cu o prezenţă de sub 90% se situează judeţele Vaslui - 85,71%, Braşov - 86,64% şi Timiş - 89,46%

Potrivit subiectelor extrase în şedinţă publică, la sediul Ministerului Educaţiei, candidaţii au avut de analizat poezia "Acuarelă" de Ion Minulescu, de scris un text argumentativ despre nădejde pornind de la o frază a lui Victor Eftimiu din "Spovedanii" şi de redactat un eseu despre un personaj feminin dintr-un roman din perioada interbelică, pe care l-au studiat în şcoală.  

Vineri, 22 august, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba de limbă maternă (C). Proba obligatorie a profilului (D) are loc luni, 25 august, iar proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (E) - scrisă sau practică - este programată marţi, 26 august. Ultima probă, tot la alegere, dar dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (F) - scrisă sau practică -, se desfăşoară miercuri, 27 august.

În data de 29 august vor fi afişate primele rezultate (până la orele 16.00) şi vor fi depuse contestaţii (orele 16.00 - 20.00). Acestea vor fi soluţionate în intervalul 30 - 31 august, urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc luni, 1 septembrie. 

Procent de promovabilitate de aproape 100% la probele orale de la bacalaureatul de toamnă

Potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, proba orală la limba şi literatura română a fost promovată de 99,39% dintre candidaţi. În 27 de judeţe din ţară s-a înregistrat promovabilitate maximă. În urma centralizării datelor furnizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene, proba orală de limba şi literatura română a fost susţinută, la nivelul întregii ţări, de 10.099 candidaţi.

În 27 de judeţe s-a înregistrat promovabilitate maximă. Numărul notelor de zece a fost de 341, cele mai multe fiind înregistrate în judeţele Timiş - 44, Cluj - 35 şi Maramureş - 31

Promovabilitate aproape de maxim şi la limba şi literatura maternă. În urma centralizării datelor din cele 15 judeţe în care a avut loc examenul, s-au prezentat 338 de candidaţi, promovabilitatea fiind de 99,41%.

În 13 judeţe s-a înregistrat promovabilitate maximă. Disciplinele în care au fost susţinute testele au fost limba şi literatura germană, limba şi literatură maghiară, limba şi literatura slovacă, limba şi literatură sârbă, respectiv limba şi literatură ucraineană.

Miercuri a avut loc proba orală de limbă modernă, în cadrul celei de-a doua  sesiuni de bacalaureat

Peste 11.000 de elevi, dintre cei aproape 55.000 care nu au promovat sau nu s-au prezentat la bacalaureatul din iunie au susţinut miercuri, proba orală de limbă modernă, în cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Toate examenele orale sunt eliminatorii. Astfel, un elev care nu obţine nota minimă 5 nu va mai putea continua examenul în această sesiune. Dacă nu ştie să rezolve subiectul pe care l-a extras, candidatul are dreptul la un al doilea, dar nota va fi mai mică cu un punct. 

Subiectele pentru probele orale, care au fost afişate încă de la începutul lunii aprilie pe site-ul http://www.subiecte2008.edu.ro/, pot fi rezolvate în maximum 10-15 minute, după cum precizează Ministerul Educaţiei.

Metodologia de bacalaureat mai prevede că la probele orale şi la cele practice nu se admit contestaţii.

Susţinerea probei scrise la limba şi literatura maternă este programată astăzi, 22 august, iar a probei scrise obligatorii a profilului pe 25 august. Proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării va fi susţinută pe 26 august, iar ultima, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării, este programată pentru 27 august.

Pentru a promova bacalaureatul, elevii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare probă şi media finală minimum 6.

Sursa: Realitatea.net

 
< Precedent   Urmator >