Hotel Koronna

Curs valutar BNR

Curs valutar BNR
Currency RON 
2009-08-22
Alege designul eco pentru locuinta ta!

Te-ai hotarat! Locuinta ta are nevoie de cateva modificari, de un nou design. Chiar daca trecem printr-o perioada de criza economica, amenajarea locuintei tale nu trebuie neglijata. Fara prea mult efort, poti face cateva schimbari spatiului in care locuiesti, oferind un aer proaspat.

Pentru a te simti confortabil, atunci cand te decizi sa faci modificari in locuinta ta, trebuie sa tii cont de stilul care ti se potriveste si, mai ales, de bugetul de care dispui.

Iti doresti sa adopti un design ecologic? Este o alegere foarte buna pentru ca prin alegerea acestui tip de design vei da "o mana de ajutor" mediului inconjurator, protejandu-l, si odata cu el, te protejezi si pe tine.

Inainte de a te apuca sa faci modificari in locuinta ta, trebuie sa cunosti cateva reguli ale shopping-ului ecologic. In primul rand, refuza folosirea pungilor de plastic si a marfii supra-ambalate; achizitioneaza produsele din materie prima reciclata si evita, pe cat posibil, produsele de unica folosinta.

Acum ca te-ai hotarat sa redecorezi casa, ce zici de o vizita la un magazin de atichitati? Nici camara bunicii nu este de neglijat in aceasta perioada de criza! Trebuie sa incercam sa fim cat mai eficiente, reconditionand si refolosind obiectele vechi. Inainte de a cumpara un obiect nou, gandeste-te daca cel vechi nu poate fi refolosit, apeland la mici artificii care sa ii confere un aer de noutate!

Oana Gavriliu, decorator, te sfatuieste: "Daca vrei sa optezi pentru o amenajare ecologica, atunci trebuie sa tii cont de materialele pe care le folosesti, dar si de atmosfera casei tale. Pentru a incadra elementele de design eco in ambianta interiorului, se merge pe o linie naturala, un cadru luminos, cu multe plante, motive vegetale, piatra in combinatie cu lemnul, metalul (fier forjat) si textile din fibre naturale.".

Opteaza pentru florile uscate, mobilierul second-hand sau durabil cu toxicitate redusa pentru a face economie de lemn sau a recicla mai usor. Doresti sa oferi o nota exotica unei camere? Poti face acest lucru cu ajutorul "pieselor de mobilier din fibre vegetale de zambila de apa. Acestea, pe langa designul si textura deosebita, sunt foarte rezistente, flexibile, potrivite atat pentru interior cat si pentru exterior.", adauga Oana Gavriliu.

Nu uita sa folosesti si obiecte de decor confectionate din bambus! Acestea au o rezistenta si o flexibilitate la fel de mare sau chiar mai mare decat cele din orice alt tip de lemn. In plus, bambusul creste foarte rapid (in aproximativ patru ani atinge maturitatea), spre deosebire de alti copaci care au nevoie de chiar si 60 de ani. Poti chiar sa iti achizitionezi o astfel de planta, care ajunge la 70 cm, pentru ca in filosofia feng-shui aduce noroc in caminul tau.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand redecorezi este luminozitatea casei tale. Iata ce ne sfatuieste decoratorul nostru, Oana Gavriliu: "Luminozitatea spatiului poate fi asigurata de peretii vitrati, pe cat posibil, iar ca si corpuri de iluminat foloseste globuri de hartie, lampioane, care vor completa aerul exotic si, in acelasi timp, vor crea atmosfera intima. In plus, foloseste becuri economice pentru a pastra linia eco a interiorului. Acoperirea vitrajelor se poate face cu draperii si/sau perdele din materiale naturale, cum ar fi bumbac, iar covoarele vor fi din impletituri naturale: sisal, iarba de mare, bambus, hartie.".

In materie de obiecte de decor de mici dimensiuni, Oana Gavriliu ne recomanda o gama foarte larga de lumanari in coaja de bambus, boluri din nuca de cocos sau lemn de maslin si chiar vaze inalte ce pot gazdui cateva tulpini de bambus uscate.

In concluzie, "pentru o amenajare eco vei folosi cat mai multe obiecte si texturi naturale, biodegradabile si reciclabile, in culori pamantii, brunuri, roscat, verde maslin, ivory, cu accente orange sau rosii, scaldate in multa lumina solara. Trebuie evitate plasticul, inoxul, si contrastele de culori tari, saturate.", ne mai spune Oana Gavriliu, decorator. 

 

Eva.ro

 
Urmator >